+31115211217 info@zeeuwsezon.com

Wat is een thuisaccu?

Voordat we het over de voordelen van een thuisaccu gaan hebben, is het natuurlijk belangrijk te weten wat een thuisaccu is. Je ziet tegenwoordig steeds meer thuisaccu’s op de markt verschijnen door het wegvallen van de terugdraaiende teller in België en de afbouw van de salderingsregeling in Nederland in 2023.

Met een thuisaccu kun je de ’te veel’ opgewekte zonnestroom effectief opslaan om deze vervolgens op een later moment te gebruiken. Deze accu wordt veelal geplaatst op een vaste plek zoals een garage, kelder of schuur en wordt bevestigd aan de muur. Het formaat en het gewicht van een thuisaccu kun je vergelijken met het formaat van een cv-ketel.

Sommige thuisaccu’s komen met een geïntegreerde omvormer. Die kun je dus het beste meteen aanschaffen als je zonnepanelen installeert. Andere sluit je aan op de al aanwezige omvormer. Een juiste afstemming tussen de omvormer en de thuisaccu is van belang om de kwaliteit en veiligheid te kunnen waarborgen. Het advies is dan ook altijd om dit door een professionele installateur te laten doen.

De voordelen van een thuisaccu en zonnepanelen

  • Je bent minder afhankelijk van elektriciteitsleveranciers en het net
  • Merkbaar lagere elektriciteitskosten
  • De te veel opgewekte zonnestroom van zonnepanelen wordt opgeslagen in de accu voor een later moment
  • Een hoger rendement van de zonnepanelen dankzij een toegenomen zelfconsumptie (vooral bij gezinnen met een digitale teller) waardoor je dus een snellere terugverdientijd hebt
  • Bepaalde accu’s dienen als noodgenerator bij stroompanne.